A rendezvényről

 2019. június 24–30. között hetedik alkalommal szervezzük meg a Szent László Napokat Nagyváradon. Tartalmas kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget kínálni úgy, hogy közben fejet hajtunk városalapító lovagkirályunk előtt – ez volt az eredeti elképzelés a Szent László Napok megszervezésével, és a koncepció azóta sem változott.

A Szent László Egyesület főszervezésében – több partnerrel és támogatóval vállvetve – tető alá hozott, egyhetes rendezvénysorozat története 2013-ban kezdődött, és vált az évek folyamán a térség meghatározó kulturális fesztiváljává, amelynek programjait az értékőrzés és a hagyománytisztelet határozza meg – mindezt felszabadult, fesztiváli környezetben.

Az első Szent László Napok központi helyszíne 2013. június 28–30. között a nagyváradi Rhédey-kert volt.

2014-ben négynaposra bővült a program, és több figyelemfelkeltő akció is volt a rendezvényt megelőzően: fontos szerepet kapott az önkéntesség népszerűsítése, a környezetvédelem, a szociális misszió, a hagyományápolás, a hungarikumok seregszemléje.

2015 fordulópontot jelent a fesztivál történetében, a városalapító lovagkirály egykori sírhelyéül szolgáló, újjáépítés alatt álló várba költözött ugyanis a rendezvény. Zatykó Gyula, a programsorozat főszervezője várkapitányhoz illő bejelentéssel adta meg az alaphangot a fesztivál nyitórendezvényén: „Jelentem, a várat meghódítottuk! Veszteségeink nincsenek, sőt, úgy tűnik, egyre többen vagyunk”.

Azonban nemcsak a résztvevők, hanem a programok sora is folyamatosan bővült, így 2017-ben már „királyi hét” zajlott a váradi várban június 19–25. között, előadásokkal és könyvbemutatókkal, a fesztiválzáró hétvégén gyermekprogramokkal, elszármazottak találkozójával, kézművesvásárral, össznépi örömfőzéssel, sok humorral, látványos bemutatókkal, és természetesen a neves meghívottak által tartott koncertekkel.

A hagyomány pedig folytatódott 2018-ban is, amikor június 18. és 24. között ismét több tízezren tettek eleget a szervezők meghívásának: mindenkit vár a nagyváradi vár!

És reményeink szerint nem lesz ez másként idén sem! Tartsanak velünk egy királyi hétre!