Ismét gyereksereg népesítette be a várkertet, de a vár egyéb helyszíneit is a Szent László Napok hétvégéjén. Pénteken az L épületben vette kezdetét a családi- és gyermekprogramok sora, ahol a Vándormozi és a Magyar Polgári Egyesület szervezésében magyar rajzfilmek vetítésére várták a legkisebbeket, de a nosztalgiázni vágyó felnőtteket is. Bogyó és Babóca, Vuk és Szaffi is visszatért a vászonra, hogy (újra) meghódítsa a gyermek- vagy gyermeki szíveket.

Szombat

A szombat reggelt a Nyugalom Szigetén kezdhették a gyerekek és anyukák: a Várkertben Csepregi Janka Zsófia okleveles gyermek-, női és gerincjóga-oktató segítségével evezhettek csendesebb vizekre a mozgékony gyerkőcök és lazításra vágyó szüleik. A Baba-mama sátorban a Holdvilág Dúlakör dúláival találkozhattak és beszélgethettek kötetlenül azok, akik kíváncsiak voltak mindarra, ami a fogantatástól a gyermekágyig, vagyis a várandósság és a szülés ideje alatt vár majd rájuk. Idén is meglátogatta a legkisebbeket Kerekítő Manó, aki ezúttal várőrként mozgatta, höcögtette és mondókáztatta a 3 év alatti korosztályt Sziraczki Katalin óvodapedagógus és gyakorlott Kerekítő-foglalkozásvezető segítségével. Később a nap folyamán ugyanezt a korosztályt vonta be mondókás, táncos foglalkozásaiba Iván Enikő, Így tedd rá! címmel. A Debreceni Művelődési Központ Népmese Pontját a Kézműves sátorban állították fel: itt a körben elhelyezett kisszékeken ülve hallgathatták a meséket az érdeklődő gyerekek, miközben társaik az asztaloknál ügyeskedhettek. Pillangót készítettek, akvarellt festettek, és a quilling technikába is betekintést nyerhettek a kézművesek vezetésével.
11.30-kor a Várkertben felállított pódium népesült be a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata által Bartal-Kiss Rita rendezésében létrehozott Túl a Maszat-hegyen című előadás felnőtt és gyermekszereplőivel, akik a produkció néhány kedves zenés-táncos jelenetét mutatták be a kicsi, de lelkes közönségnek. Az előadás nézője volt a Túl a Maszat-hegyen szerzője, Varró Dániel költő is, aki ezt követően feleségével, Gelencsér Zsófiával közösen beszélget majd házasságukról, három gyerekükről, illetve arról a rengeteg versről, amiben családjuk, mindennapi életük apróbb és nagyobb, bosszantó vagy nevettető eseményei sorakoznak, az olvasók legnagyobb örömére.
A kora délutáni órákban Kepes-Vígh Júlia, a pozitív fegyelmezés módszerének szakértője tájékoztatta az érdeklődő szülőket arról, hogyan lehet kedvesen, mégis határozottan nevelni a kicsiket, hogy ne is akarjanak a túlzott szigor miatt lázadni, de a biztonságot nyútó korlátok mégis meglegyenek körülöttük. Ezt követően a Nőileg magazin újságírói és meghívottai tárgyalhatták ki anyósaikat, menyeiket, illetve az őket egymáshoz fűző viszonyt – hogy az ne legyen iszony.
A népszerű magyarországi babapszichológus, Vida Ágnes a dackorszakkal kapcsolatos problémákat és azok lehetséges okait, megoldásait taglalta a kisebb-nagyobb gyerekekkel érkező szülőknek.
17 órától a Fejedelmi Udvarban gyűjtötte maga köré az élő, hagyományos hangszerekkel megszólaltatott muzsikát kedvelő gyerekeket és felnőtteket a Misztrál együttes, amely a Szent László Napok himnuszának zenéjét is szerezte – természetesen ez is elhangzott az akusztikus koncerten, de arra is fény derült, hogyan lehet hangszert készíteni üres üvegekből és konzervdobozokból.

Vasárnap

A Szent László Napok utolsó napján reggel Cosma Sonia LoveYourBelly-oktató mutatta meg az érdeklődő anyukáknak, milyen gyakorlatokkal mérsékelhetik a várandósság alatt szétnyílt hasizom okozta kellemetlenségeket, miközben a várkert túlsó sarkában a rendezvényen már megszokott és mindig népszerű NiaTáncot gyakorolhatták a lendületes és nőies mozgásra vágyók Szabó Andrea vezetésével. 11 órától ismét Sziraczki Katalin várta a legapróbb fesztiválozókat, természetesen Kerekítő Manó társaságában, akivel kicsit később, 13 órától ismét találkozhattak a gyerekek a verőfényes fejedelmi udvarban, ahol már a picit nagyobbaknak, a 3 és 10 év közöttieknek mutatta meg a Manócska Társulat, hogyan kell pókhálóból függönyt szőni, méghozzá a jól ismert dalok és mondókák kíséretében.
Sok érdeklődőt vonzott a várkertbeli előadósátorba Kump Edina környezetkutató előadása. A szakember a hulladékmentes életmódként ismert kezdeményezésről beszélt – bár, mint hamar leszögezte, olyan életmód, amely valóban teljesen hulladékmentes, nem létezik. A cél inkább az, hogy mindennapi életünk során minél kevesebb használhatatlan szemetet termeljük, inkább kerüljük a fölösleges csomagolásokat, komposztáljunk, az újrahasznosítható hulladékot pedig gyűjtsük szelektíven – ehhez adott gyakorlati tanácsokat Kump Edina. Ehhez kapcsolódóan a környezetvédelmi nevelést vállalta fel a közelbe felállított Öko-Sátor, amelyben az Eco Bihor és az AVA Bihor vállalatok vezették be a gyerekeket a szelektív hulladékgyűjtés rejtelmeibe, sok játékkal, kifestőkkel és kötetlen beszélgetéssel.
A nap folyamán vasárnap is sok mókás tevékenység várta a kicsiket a sáncban: kipróbálhatták, milyen egy virtuálisvalóság-szemüveggel pegazuson szárnyalni, átlátszó buborékokban gurulni és egymással ütközni, részt vehettek a Fecsegő Ecsetek, az Aranykapu Egyesület és kárpátaljai kézművesek kézműves-foglalkozásain, illetve mókás arcfestéseket vagy csillogó „tetoválásokat” is készíttethettek maguknak az árnyas fák alatt. A hétvégére a gyerekek körében igen népszerű Alma együttes koncertje tette fel a koronát: a zenészek megtáncoltatták és megénekeltették a gyerekeket, és megnevettették a felnőtteket bolondos és játékos melódiáikkal. Levezetésképpen ismét Csepregi Janka Zsófia hívta elcsendesedésre a fesztiválozásban – és a gyerekekkel való lépéstartásban – elcsigázott anyukákat.