Alig ért véget a 7. Szent László Napok, a szervezők már a 8. Szent László Napokra készülnek – hangzott el a szervezők július 17-ei, szerdai nagyváradi sajtótájékoztatóján, amelyen kiértékelték az idén június 24–30. között lezajlott kulturális fesztivált, és bejelentették, hogy 2020-ban június 22–28. között várják a nagyváradi várba az érdeklődő közönséget. Zatykó Gyula főszervező sikeresnek nevezte az idei rendezvényt, mint mondta, számos pozitív visszajelzést kapott, és sokan fogalmaztak úgy, hogy az idei Szent László Napok minden eddigit felülmúlt.

 

Változó trendek

A szervezők amúgy azt mondják, hogy a korábbi évekhez hasonlóan valahol 40 000 és 50 000 között volt a fesztiválra kilátogatók száma, pontos adatot azonban nem tudnak mondani, hiszen nincs belépőjegy és számlálót sem használnak. „Nem is a szám a lényeg, hanem a minőség, és én úgy érzem, ennek megfeleltük” – vont mérleget Zatykó. Meglátása szerint amúgy a Szent László Napok legfőbb ereje abban rejlik, hogy közösséget hozott létre, amelyben mindenki jól érzi magát, azt kapja, amit vár: barátokat, mosolyt, felhőtlen szórakozást.

Pontosan emiatt is nehéz megbecsülni a szervezők szerint a résztvevők pontos számát, hiszen – mint Mihálka Melinda programigazgató is rámutatott – míg az első években egyértelműen az esti koncert vonzotta a legnagyobb tömegeket, és a fellépő kiléte, zenei stílusa alakította a közönség összetételét, az elmúlt két-három évben megváltozott a trend, és egész nap nagy a nyüzsgés a várban, este pedig az megy előre a nagyszínpadhoz, akinek tetszik az előadó, a többiek a Fejedelmi udvarban vagy éppen a sörsátrakban beszélgetnek barátokkal, rég nem látott ismerősökkel. Ez amúgy a leginkább szombat este volt tetten érhető, amikor a fiatalabbak a színpad előtt tomboltak, az idősebbek pedig a hátsó sörsátrakban vagy a Fejedelmi udvarban beszélgettek, ettek, ittak.

 

A zenének jutott a főszerep

Mint elhangzott, idén a családbarát rendezvények mellett a zenéé volt főszerep: a több mint 150 programpontból 27 koncert volt minden műfajban – könnyűzene, régizene, komolyzene, népdal, nóta –, és ehhez még hozzá kell adnunk a Zenél a város című örömzenélést, amelynek során nyolc napon át minden nap más és más zenei élménnyel vártuk a dallamok szerelmeseit a város különböző pontjain. A szervezők köszönik a művészeknek, akik csatlakoztak, és üzenik, jövőre is készülnek hasonló zenei csemegével. És ha már zene, ígérik, hogy az esti koncertek színvonalát jövőre sem adják alább.

 

A számok bűvöletében 

Számokkal is előrukkoltak ugyanakkor a szerdai sajtótájékoztatón a szervezők. Mint Asztalos Attila rámutatott: a több mint 150 programpont között a 35 zenei esemény mellett volt 32 családi és gyermekprogram; 23 program, amely a honfoglalás korát idézte meg a Kurultáj szervezésében, 13 előadás, beszélgetés az idén útjára indított Közéleti sátorban, és volt még 7 előadás különböző témákban; 10 kiállítás, amelyek között olyan is van, ami önmagában 6 külön kiállítást fog egybe; 11 tematikus séta a várban és a városban; 6 sporttevékenység; 4 táncelőadás.

Asztalos Attila ugyanakkor emlékeztetett, hogy július 31-éig még fel lehet ajánlani a tavalyi személyi jövedelemadó 2 százalékát valamely civil szervezetnek, így a Szent László Napokat szervező Szent László Egyesületnek is – továbbra is várják azokat, akik hozzá szeretnének járulni a kulturális fesztivál további sikeréhez.

A szervező emlékeztetett, hogy a Szent László Napok idején két adománygyűjtés is zajlott, az Össznépi örömfőzésen sikerült 5500 lejt összegyűjteni a Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszéke hallgatóinak meghirdetett Vizuális Alkotás és Nevelés ösztöndíjra. A Nagyvárad-Olaszi római katolikus templom (Barátok temploma) altemplomának felújítására a nyíregyházi Cantemus Ifjúsági Vegyeskar és a Cantemus Fiúkórus fellépésén gyűjtöttek, azt azonban, hogy mennyi gyűlt össze, egyelőre nem tudják a szervezők, mivel az összeget átadták az egyház képviselőinek, akik a szabadságolások miatt még nem számolták meg azt. A részletekkel még jelentkeznek.

 

Önkéntesek nélkül nem lehet

A szervezők a szerdai sajtótájékoztatón kiemelten köszönetet mondtak az önkénteseknek, akik minden eddiginél nagyobb számban érkeztek segíteni, és akik nélkül nem is lehetne lebonyolítani egy ekkora eseményt. Zatykó Gyula szerint amúgy az önkéntesek magas száma azt jelzi, egyre többen érzik annyira magukénak a Szent László Napokat, hogy aktívan is ki akarják venni a részüket belőle.

 

Testvérvárosi együttműködés

A főszervező ugyanakkor kiemelte, hogy nagyon jól sikerült az együttműködés ezúttal is Nagyvárad testvérvárosával, Debrecennel – a cívisváros több programponttal is hozzájárult a váradi fesztivál sikeréhez. „A magyar kultúra egy és oszthatatlan. A határnak nem szabad elválasztania, légiesíteni szeretnénk az országhatárt” – fogalmazott Zatykó Gyula.

 

A 7. Szent László Napok főtámogatója az OTP Bank Románia volt.