Illés Boglárka helyettes államtitkár előadása a Szent László Napokon

 

A magyar kormány családpolitikájának alappilléreit ismertette a Szent László Napok keretében Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára. A várkertben felállított előadósátorban összegyűlt érdeklődők megtudhatták, melyek azok a legfontosabb inézkedések, amelyek a családok évévé nyilvánított 2018-as esztendőben indultak, és idén, a gyermekek évében is folytatódnak a családok támogatása és a gyermekvállalási kedv növelése céljából.
A helyettes államtitkár előadása bevezetőjében az ifjúságpolitikával és az esélyteremtéssel szoros kapcsolatban álló felelősségvállalás jelentőségét taglalta. Mint elmondta, a felelősségvállalás a legkisebb kortól egészen a felnőttségig fontos: a szülő felelősséget vállal gyermekéért, a felcseperedő fiatal idővel felelősséget vállal saját magáért, majd, amint felnőtté érik, felelősséget vállal saját családjáért, illetve a társadalomért és a nemzetért is, és ennek a felelősségvállalásnak a tudatosodását kívánja a magyar kormány családbarát intézkedéseivel ösztönözni.
Illés Boglárka ezt követően az Európa-szerte hangsúlyos népességcsökkenésre hívta fel a figyelmet. Mint kiderült, 1900-ban az európai lakosság a világ népességének 25 százalékát tette ki, ez az arány azonban mára mintegy 5 százalékra csökkent. Ugyanakkor az „öreg kontinens” elnevezésnek az egyik értelmezése is lehetne az, hogy az európai népesség folyamatosan öregszik: a földrészen ma már 45 év az átlagéletkor. A népességfogyás elsődleges oka, hogy a halálozások száma folyamatosan nő, a születéseké azonban megállás nélkül csökken minden európai országban.
Magyarországon éppen ezt a tendenciát megfékezendő hirdették meg a Családok Évét tavaly. Az év kapcsán hozott intézkedések közül az egyik legfontosabb a Köldökzsinór-program, azon belül is az anyasági támogatás, illetve a fiatalok életkezdésének támogatása – részletezte a helyettes államtitkár, aki azt is hozzátette, hogy ezeknek a programoknak köszönhetően az elmúlt évben több mint tízezer anya és még egyszer ennyi fiatal részesülhetett anyagi támogatásban. A Babakötvény vagy Start számla szintén ismert alappillére a programnak. A kamatozó életkezdési támogatás külhoni magyarok számára is elérhető, ám magyar állampolgársághoz, illetve magyar igazolványhoz kötött – utóbbi azért fontos, hogy a támogatás azokban az országokban is elérhető legyen, ahol a törvények nem teszik lehetővé a kettős állampolgárság felvételét.
Illés Boglárka a Családok Éve kapcsán fontosnak tartja a magyarországi bölcsődehálózat bővítését is – hiszen a fiatal, dolgozó szülők részére épp a gyermekfelügyelet hiánya jelenthet visszatartó erőt a több gyermek vállalásában. Érdekesség, hogy nemcsak a létező, állami bölcsődei rendszer kiterjesztésében gondolkodnak, hanem pályázati alapon szeretnék a munkaadókat arra ösztönözni, hogy saját bölcsődét alakítsanak ki a náluk dolgozó szülők gyermeke számára. Másfelől az is jó megoldás lehet, ha egy anyuka a sajátjai mellett más, dolgozó szülők gyerekeire is vigyáz napközben – erre is lehet támogatást igényelni.
A Magyarországon nagy népszerűségnek örvendő CSOK hitelrendszert egyelőre nem sikerült a határon túlra is kiterjeszteni, de Illés Boglárka leszögezte: a tervről nem mondott le a magyar kormány.
Bár sokan úgy tartják, a mai fiatalok számára egyre kevésbé fontos a család, Illés Boglárka szerint az elmúlt években készített átfogó felmérések épp ennek az ellenkezőjét bizonyítják: a fiatalok 90 százaléka hagyományos családban képzeli el a jövőjét, és minden fontosabb döntése előtt a családjához fordul tanácsért. Ugyanakkor sokan fiatalabb korukban két gyereknél többet terveznek, ez a terv azonban gyakran nem valósul meg elsősorban anyagi szempontok, munkahelyi vagy lakhatási problémák miatt.

 

Kijelentette: idén, a Gyermekek évében is azon lesz, hogy ez a tendencia megváltozzék.