Hagyományos, és mindig sikeres rendezvénye a Szent László Napoknak az Össznépi örömfőzés, vagyis a magyar (és nemcsak) ízek kóstolója.

Tíz csapat vett részt szombaton az Össznépi örömfőzésen a Szent László Napokon. A helyszín a nagyváradi vár Fejedelmi palotájának udvara volt, és mint a szervezők részéről Török Sándortól megtudtuk, a visszatérő csapatok mellett újakat is köszönthettek az idei eseményen. „Már sok éve járnak ide az érmelléki gazdák, a hegyközi gazdák, az Asszonykórus és a Váradi Dalnokok főzni, vagy a szentmiklósiak, akik hagyományosan fánkot készítenek, illetve a Mézes Macskák, akik palacsintát sütnek – tudtuk meg a helyszínen Török Sándortól. – Az idén megtisztelt bennünket, és ennek külön örülünk, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács csapata, akik hagyományos táskalevest, illetve hordós káposztás paszulylevest készítettek füstölt hússal. Ez ritkaság, és jellegzetesen kárpátaljai étel. De itt voltak idén a furtaiak is, mely település Nagyváradtól kb. ötven kilométerre van, Berettyóújfalun túl. A csapat tagjai gyönyörű viseletbe öltözve jöttek el, varrottasokkal díszítették a sátrukat is, és ők egy hagyományos babgulyást készítettek, nagyon jó ízarányokkal. A Partiumi Keresztény Egyetem csapata cigány lecsót készített, melyről bátran ki merem jelenteni, hogy a lecsók királya lett. Érdemes megemlíteni a kárpátaljaiak sátrát is, melyet több mint száz-százötven éves kézimunkákkal díszítettek. Volt olyan csapat, amely lekváros derelyét készített, és meg kell említeni a hegyközi gazdák ételét, akik egy körülbelül harminc kilós malacot sütöttek meg. Reggel hétkor fogtak hozzá, hat órán keresztül perzselték, forgatták és locsolgatták. Ez valóban ételkülönlegesség, amellett, hogy nagyon látványos is” – mondta Török Sándor.

Kategóriák szerint

Az idei rendezvénynek jótékonysági jellege is volt. Az ételeket Szent László tallérokkal lehetett megváltani, az így befolyt összegeket pedig a szervezők a Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszéke hallgatóinak meghirdetett Vizuális Alkotás és Nevelés ösztöndíjra ajánlják fel. A díjazás során rangsort nem állítottak fel, hanem kategóriánként jutalmazták a résztvevő csapatokat. Ilyen kategóriák voltak többek között: a zöldségek, ízek legjobb aránya, a leglátványosabb ételek, a Szent László-kori ételekhez legközelebb álló, a legegészségesebb ételek, a leggyorsabban fogyó ételek. Mint megtudtuk, a tíz csapatnak tizenhat kategóriában osztottak ki díjat.