Szent László nyomába „eredt”, és tizenhárom településen kalauzolja végig a nézőket az a dokumentumfilm, melyet Székesfehérvár Önkormányzata és a Székesfehérvári Egyházmegye támogatásával a Fehérvár Televízió stábja készített Erdélyben.

Bemutatni, hogy mennyire élő ma is a lovagkirályt övező tisztelet – ez volt az alkotás fő célja, és ennek fontosságára hívta fel a figyelmet a szombati váradi bemutató keretében Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője is. Imre Zoltán, a vármúzeum kulturális menedzsere arról a törekvésükről beszélt, mely által szeretnék elérni, hogy a várban, ezen keresztül pedig a városban is hangsúlyosabbá váljon a Szent László-kultusz. Ennek érdekében „újra fel kell fedezni a várat”, és egy olyan kulturális-történelmi pontot kialakítani itt, mely nemcsak a lovagkirály, hanem például az ugyancsak itt eltemetett Luxemburgi Zsigmond emlékét is méltón őrzi. Ennek érdekében már megtörténtek az első lépések, hiszen sírkövekkel jelölték meg azokat a helyeket, ahol az eredeti sírok is álltak a vár egykori katedrálisában. Imre Zoltán végezetül elmondta: megpróbálnak élen járni Szent László kultuszának az újrateremtésében, azon dolgozva, hogy a nagyváradi vár legyen ennek a központja.

Tizenhárom helyszín

A Szent László nyomában Erdélyben című dokumentumfilm elkészítését a Fehérvár Televízió stábja, Vakler Lajos rendező, Megyeri Zoltán operatőr, és a vágó, Szentmiklósi Dávid vállalták fel. Az alkotás tizenhárom településen kalauzolja végig a nézőket, fókuszban a Szent László-legendát bemutató templomokkal és falfestményekkel. A film zenéjének szerzője Heinczinger Miklós, Mika, a Misztrál együttes alapító tagja, aki – mint ismeretes – a Szent László Napok himnuszát is megzenésítette. Az első forgatási helyszín Nagyvárad volt, pontosabban a vár, illetve a római katolikus székesegyház. A következő „állomások” pedig: Tordai-hasadék, Almakerék (evangélikus erődtemplom), Bibarcfalva (református templom), Sepsikilyén (unitárius templom), Székelyderzs (unitárius vártemplom), Szacsva (református templom), Darlac (evangélikus erődtemplom), Csíkszépvíz (Szent László római katolikus templom), Szentmihály (református templom), Kézdiszentlélek (római katolikus erődtemplom, illetve a Perkő kápolna), Homoródkarácsonyfalva (unitárius erődtemplom), Gelence (Szent Imre római katolikus templom). Mint a felsorolás is mutatja, a helyszínek „felekezeti sokszínűségről” árulkodnak, ami tudatos is volt, hiszen, mint Vakler Lajos rendező a bemutatón fogalmazott, „ezek mindannyian ápolják Szent László emlékét”.