Kájoni János születésének 390. évfordulója tiszteletére

Június 29., szombat, 16 óra
Helyszín: nagyváradi Vártemplom
A belépés ingyenes!

A Kájoni Consort régizene együttes 1988 decemberében alakult, de tagjai közül néhányan már 1980-tól az Erdővidéki Camerata régizene együttesben játszanak, így már az első erdélyi reneszánsz együttesek között jelen vannak. Az együttes a reneszánsz és a kora barokk énekes és hangszeres zenéjének terjesztését vállalta fel. Az európai reneszánsz zene gyöngyszemei mellett szívesen tűzik műsorukra az erdélyi zeneszerzőket is, kiváltképpen a Kájoni János által lejegyzett darabokat. Az eltelt évek alatt számos fellépésük volt határon innen és túl.
Az idei év kettős ünnepet jelent az együttesnek: fennállásuk harmincadik évét ünnepelik, mely egybeesik a névadó, Kájoni János születésének 390. évfordulójával. Ennek apropóján különleges műsorral készülnek a nagyváradi Szent László Napokra, mellyel méltón szeretnének tisztelegni Erdély kiváló egyénisége előtt, aki azonkívül, hogy feljegyzett mindent, amit a nép énekelt és táncolt, betekintést nyújt a korabeli kortárs, olasz és német zeneszerzők műveibe is.

Műsoron:
• Kájoni Kódex: Patrem cunctipotens
• Organo Missale: Regina coeli – Alle Domine, Litaniae Deipare
• Cantionale Catholicum: Dicsőült helyeken; Olvasmányok között XXII. zsoltár; Pro elevatione (Vietórisz kódex); Felséges Isten hozzád kiáltunk CXXIX. zsoltár; Alia (Vietórisz kódex); Küldi az Úr szent Arkangyalát; Ó, fényességes szép hajnal; Jer, örvendezzünk az Úristennek XCIV. zsoltár
• Johannes Honterus: Kegyes Istenünk
• Kájoni Kódex: Ötödik tánc Hatodon

Az együttes tagjai:
Gyulai-György Éva (brácsa, ének)
Oláh Román Ida (cselló, ének)
Egyed Csaba (ütőhangszerek, ének)
Ilyés Lajos (furulyák, ének)
Veress Katalin (ütőhangszerek, ének)
Farkas Erzsébet (ének)
Antal László (ének)
Györfi Erzsébet (énekes)

A koncerten közreműködik Szeghalmi Emese egyházzenész, orgonista, az erdélyi Mária Rádió egyházzenei műsorok szerkesztője, a nagyváradi Szent Anna templom orgonistája – egyházzenésze a Kájoni kódexből származó Canzon VIII. toni és az Anonymus: Cantantibus organis művekkel.