Kolozsvári sajtótájékoztatón jelentették be az Erdélyi Magyar Fesztivál Szövetség megalakulását, melynek célja a kiemelkedő kulturális értékeket képviselő erdélyi fesztiválok tömörítése, szakmai együttműködésük kiépítése és erősítése, valamint a közös érdekérvényesítés megteremtése.

A sajtóeseményen jelen volt Szabó Lilla, az újonnan megalakult Szövetség elnöke, a Kolozsvári Magyar Napok programigazgatója, Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke, valamint az erdélyi kezdeményezéshez csatlakozó fesztiválok képviselői, név szerint Szőcs Péter, a Partiumi Magyar Napokat szervező alapítvány elnöke, Széll Lőrincz, a Hunyad Megyei Magyar Napok képviselője, Pintér Zsolt, a Főtér Fesztivál – Nagybányai Magyar Napok főszervezője, Toró Tamás, a Brassói Magyar Napok főszervezője, Nagy Éva, a Vásárhelyi Forgatag képviselője, Lőrincz Helga, a Fehér Megyei Magyar Napok főszervezője, Kása Zsolt, a Temesvári Magyar Napok főszervezője, valamint Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője.

„Az idén tíz éves Kolozsvári Magyar Napokon szeretnénk bemutatni azt a mára már Erdély-szerte jelenlévő magyarnapok-mozgalmat, melynek köszönhetően az interetnikus és szórványkörnyezetben létrejöhettek a KMN-hez hasonló rendezvények. Az elmúlt tíz évben mindig nagy öröm volt számunkra, hogy együtt tudtunk működni más fesztiválokkal, de arra is rá kellett jönnünk, hogy az erdélyi magyar fesztiválszervezők közti kapcsolattartás esetleges. Nem ismerjük elég jól egymást, s így nem is tudunk egymás sikereiből és hibáiból tanulni. Abban bízunk, hogy ezt a hiányt pótolja majd a most létrejött szövetség, melyhez a következő hónapokban további rendezvények csatlakozhatnak” – mondta Gergely Balázs, a KMN főszervezője. Hozzátette: minden jelentős erdélyi fesztivált meg fognak keresni, de a szövetséghez ajánlás és jelentkezés útján is lehet majd csatlakozni. „Természetesen vannak bizonyos feltételek, melyeknek meg kell felelniük a csatlakozóknak, hiszen elsődleges célunk, hogy komoly kulturális értéket és magas színvonalat képviselő fesztiválokat tudhassunk sorainkban” – mondta a KMN főszervezője.

Szabó Lilla, az újonnan megalakult Szövetség elnöke arról tájékoztatott: első körben a Kolozsvári Magyar Napokhoz hasonló fesztiválok képviselőit hívták meg, akik szintén interetnikus vagy szórványközegben végzik munkájukat.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az Erdélyi Magyar Fesztivál Szövetség a Márta István által vezetett Magyar Fesztivál Szövetség példáját követve jött létre. „Szövetségünk 2002-ben alakult meg, közel egytucat fesztivál részvételével, mára pedig 220 szervezet 280 fesztiválját képviseljük. Kizárólag szakmai kérdésekkel foglalkozunk, s célunk egy olyan fórum létrehozása, melynek keretei között együtt gondolkodhatunk, s lehetőség nyílik a közös érdekérvényesítésre is” – mondta Márta István. „Nagy öröm számunkra, hogy Erdélyből már 16 fesztivál jelentkezett a Magyar Fesztivál Szövetségnél – felvételét kérve –, s ez is azt jelzi, van igény a hasonló kezdeményezésekre. Épp ezért csak gratulálni tudok az Erdélyi Magyar Fesztivál Szövetség létrehozóinak, s bízom benne, hogy tartalmas együttműködés jöhet létre szervezeteink között” – zárta felszólalását Márta István.

A sajtótájékoztató végén a jelenlévő fesztiválok képviselői mutatták be röviden rendezvényüket. Megszólalásában Zatykó Gyula, a nagyváradi Szent László Napok főszervezője elmondta, 2013 óta szervezi meg egy lelkes önkéntes csapat a városalapító lovagkirály előtt fejet hajtó, mára már egyhetesre duzzadt eseménysorozatot. A Szent László Napok célja a közös ünneplés és főhajtás mellett ugyanakkor az volt, hogy megismertesse a város román lakóival Nagyvárad múltját, hiszen a román közösségnek is tudnia kell egyebek mellett, hogy ezt a város Szent László alapította.

Zatykó Gyula ugyanakkor emlékeztetett, a város vezetősége részéről nem volt túl fényes a fesztivál fogadtatása, a szervezők akkora ellenszélben indultak, hogy egy magánkézben levő parkban kellett megtartaniuk az első két Szent László Napokat, a város nem adott teret rá. „De amikor látták, hogy ez minőségi ugrás az eddigi fesztiválokhoz képest, akkor megkaptuk a váradi várat. Büszkék vagyunk, hogy magyar rendezvény volt az első tevékenység a felújított várban – ennek szimbolikája van” – mondta a fesztivál főszervezője.

Beszámolt egyúttal arról is, hogy a fesztivál első két kiadásának helyet adó Rhédey-kertben (ma Bălcescu-park) tavaly sikerült a Szent László Napok szervezőinek szobrot állítaniuk a város nagy mecénásának, Rhédey Lajosnak. „Jelet tudtunk hagyni magunk mögött. Ezért érdemes ezt csinálni: a szervezőknek  személyes  jövedelmük nincs ebből a tevékenységből, a munka temérdek, de büszkeség tölt el, hogy nem telt el úgy az élet, hogy nem hagytunk semmit hátra. És ott vannak a boldog szempárok, amiket látunk családbarát rendezvényeinken” – emelte ki Zatykó Gyula.

„Ez a fesztiválszövetség nagyon jó gondolat, összegyűjtjük az erőt – mert ez erő, ami itt összegyűlt. És át tudjuk adni egymásnak a tapasztalatokat” – zárta megszólalását Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője.