Nagyváradon is forgatott dokumentumfilm bemutatójára várjuk az érdeklődő közönséget a 7. Szent László Napokon, június 29-én. szombaton, 11 órától, a nagyváradi vár L épületébe. A  Szent László nyomában Erdélyben című film levetítése mellett beszélgetés is lesz az alkotókkal. Itt lesz velünk Vakler Lajos filmrendező, Simon Erika fotóriporter, Szentmiklósi Dávid vágó, Megyeri Zoltán operatőr, valamint Székesfehérvár Önkormányzata képviseletében Deák Lajos és Deák Lajosné Zsuzsanna.

A filmről dióhéjban: Székesfehérvár Önkormányzata és a Székesfehérvári Egyházmegye támogatásával a Fehérvár Televízió stábja Erdélyben járt, hogy Szent László nyomában haladva megmutassák, mennyire élő ma is a lovagkirályt övező tisztelet. Vakler Lajos rendező, Megyeri Zoltán operatőr és a vágó, Szentmiklósi Dávid vállalták a dokumentumfilm elkészítését. Az alkotás tizenhárom településen kalauzolja végig a nézőket, fókuszban a Szent László-legendát bemutató templomokkal és falfestményekkel.

A stáb forgatott például a székelyderzsi és a gelencei templomban, melyek az Unesco Világörökség részei, illetve a filmben bemutatják a nagyváradi székesegyházat, amely Közép-Európa legnagyobb barokk temploma.

A film zenéjének szerzője Heinczinger Miklós, Mika, a Misztrál együttes alapító tagja, aki – mint ismert – a Szent László napok himnuszát is megzenésítette.