Felsír a tárogató – Szent Lászlótól Rákócziig és tovább – Szemelvények a magyar zeneirodalomból az idén június 24–30. között zajló Szent László Napokon.

Közreműködik a Gregus Tárogató Kvartett és a Váradi Dalnokok
Helyszín: nagyváradi vár, nyári színház
Időpont: 2019. június 29., szombat, 17:30 óra

Gregus Tárogató Kvartett
A Gregus Tárogató Együttes 2012-ben alakult meg, Gregus Pál hangszerkópiáin játszik. A hangszerek készítője iránti tiszteletből vette fel a Gregus nevet. Ilyen hangszer-összeállításban egyedüli a világon. Célja, hogy a tárogatót hangversenytermekben is népszerűsítse. Repertoárján különféle műfajú átiratok szerepelnek, de az utóbbi két évben kortárs zeneszerzőink közül többen is írtak műveket a Gregus együttesnek.

Az együttes tagjai:
Szabó Sándor – szoprán-tárogató, bariton-tárogató
Tóth Eszter – szoprán-tárogató
Andrási László – alt-tárogató
Csuvár Gábor – tenor-tárogató

A Rákóczi-emlékévben pedig szóljanak a dalok Rákóczi emlékére a Szent László Napokon, a következők szerint: Liszt Ferenc – Rákóczi induló; Bihari János – Bercsényi nótája; Farkas Ferenc – Régi magyar táncok; Farkas Antal – Verbunkos nóták; Kacsóh Pongrácz – Rákóczi megtérése.

Váradi Dalnokok

A Váradi Dalnokok férfikórus 2010. január 9-én alakult. A 26 taggal induló kórus tagjainak száma rövid idő alatt 60 fölé emelkedett, majd 45-re csökkent. A tagok száma azóta is állandóan változik, de mindig 45 és 50 között van. A szakmai vezetést a kezdetektől Márkus Zoltán, a nagyvárad-réti református templom kántor-karnagya vállalta magára, és azóta is nagy szakmai hozzáértéssel gyakorolja. Az adminisztrációs feladatok nagy részét pedig az alapító ötletgazda, Agyagási Ernő látja el.
A Gregus Tárogató Kvartett kíséretével négy dalt hallhatunk tőlük a Szent László Napokon: Keresztes Vitézek, Magyarok szép hazája, Te vagy a legény és Csinom Palkó.