Amint már megszokhatták, nincs Szent László Napok hagyományőrző programok nélkül. Az idén június 24–30. között zajló családbarát kulturális fesztiválon pedig az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy a Magyar–Turán Alapítvány, amely 10 éve rendezi Európa legnagyobb lovas hagyományőrző ünnepét, a Kurultáj – Magyar Törzsi Gyűlést és a Kárpát-medencei magyar hagyományőrzők legnagyobb seregszemléjét, az Ősök Napjá, tprogramokkal, színes programkavalkáddal érkezik Nagyváradra.

A Turán Szövetség csapata 2019-ben városunk lakosságával közösen emlékezik Szent Lászlóra, a lovagkirályra, és felidézi nagy honfoglaló őseinket, akik 1100 évvel ezelőtt egy mai napig fennálló államot alapítottak itt, a Kárpát-medencében.

Mint Bíró András Zsolt antropológus, a Kurultáj főszervezője elmondta, a honfoglalás korát jelenítik meg a nagyváradi várban jurtával, viselet- és fegyverbemutatókkal, sámán- és táltoszenével, előadásokkal, különféle foglalkozásokkal, lovas és gyalogos íjászattal, íjásztatással, lovas ügyességi vetélkedőkkel, és még a lovas solymászatból is ízelítőt kapunk.

Helyszín: várkert, Keleti kapu

Program:

június 28., péntek

11.00 Kiállításmegnyitó
A honfoglalás korát idéző táborban jurták és hadisátrak között a közönség láthatja őseink viseletét, fegyvereit, mindennapi használati eszközeit. Hallgathatja a regösök énekeit, kipróbálhatja a magyarok legendás íját.
15.00 Regös dallamok
16.00 Fegyver- és viselet bemutató és gyalogos harci bemutató
18.00 Táltos zenei koncert

 

június 29., szombat

9.30 Regös dallamok
10.00 Lovas solymász bemutató és lovas nomád viadal
A solymászat a magyarság egyik legrégibb kulturális öröksége. A sólyom egy olyan értéket képvisel, amely összeköt múltat és jövőt, továbbá erőt és harmóniát sugároz a nézőnek. A sólyom még ma, a 21. században is repülőtereket, ipari és mezőgazdasági létesítményeket véd természetes úton a madárrajok ellen. Őseink lóhátról vadásztak sólyommal, s ezt a tudást ma csak nagyon kevesen őrzik. Aki élőben láthatja, az megtapasztalja, miért is ez a madár a magyarság egyik legősibb nemzeti jelképe.
Résztvevő csapatok: Magyar–Turán Közhasznú Alapítvány íjász csapata – Fót, Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület, Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület, Krekács Zoltán lovas solymász, Turáni Hagyományéltető Egyesület – Ceglédbercel, Fehérholló Öskü és regös csapata.
11.00 Lovas harci és fegyverviselet-bemutató
A harcosok bemutatják a nomád fegyvereket, páncélokat, harcmodort, és felidézik a korabeli csaták küzdelmeit egyéni és csoportos összecsapásokban.
12.00 Gyalogos harci bemutató
14.30 Regös dallamok
15.00 Lovas solymász bemutató és lovas nomád viadal
16.00 Lovas harci és fegyverviselet bemutató
17.00 Gyalogos harci bemutató
18.00 Táltos zenei koncert

 

június 30., vasárnap

9.30 Regös dallamok
10.00 Lovas solymász bemutató és lovas nomád viadal
11.00 Lovas harci és fegyverviselet-bemutató
12.00 Gyalogos harci bemutató
14.30 Regös dallamok
15.00 Lovas solymász bemutató és lovas nomád viadal
16.00 Lovas harci és fegyverviselet-bemutató
17.00 Gyalogos harci bemutató
18.00 Táltos zenei koncert

A programok szünetében folyamatosan ki lehet próbálni az íjászatot.