Amint már megszokhatták, nincs Szent László Napok hagyományőrző programok nélkül. Az idén június 24–30. között zajló családbarát kulturális fesztiválon pedig az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy a Magyar–Turán Alapítvány, amely 10 éve rendezi Európa legnagyobb lovas hagyományőrző ünnepét, a Kurultáj – Magyar Törzsi Gyűlést és a Kárpát-medencei magyar hagyományőrzők legnagyobb seregszemléjét, az Ősök Napjá, tprogramokkal, színes programkavalkáddal érkezik Nagyváradra.

A Turán Szövetség csapata 2019-ben városunk lakosságával közösen emlékezik Szent Lászlóra, a lovagkirályra, és felidézi nagy honfoglaló őseinket, akik 1100 évvel ezelőtt egy mai napig fennálló államot alapítottak itt, a Kárpát-medencében.

Mint Bíró András Zsolt antropológus, a Kurultáj főszervezője elmondta, a honfoglalás korát jelenítik meg a nagyváradi várban jurtával, viselet- és fegyverbemutatókkal, sámán- és táltoszenével, előadásokkal, különféle foglalkozásokkal, lovas és gyalogos íjászattal, íjásztatással, lovas ügyességi vetélkedőkkel, és még a lovas solymászatból is ízelítőt kapunk.

Helyszín: várkert, Keleti kapu

Program:

június 28., péntek

11.00 Kiállításmegnyitó
A honfoglalás korát idéző táborban jurták és hadisátrak között a közönség láthatja őseink viseletét, fegyvereit, mindennapi használati eszközeit. Hallgathatja a regösök énekeit, kipróbálhatja a magyarok legendás íját.
15.00 Regös dallamok
16.00 Fegyver- és viselet bemutató és gyalogos harci bemutató
18.00 Táltos zenei koncert

 

június 29., szombat

9.30 Regös dallamok
10.00 Lovas solymász bemutató és lovas nomád viadal
A solymászat a magyarság egyik legrégibb kulturális öröksége. A sólyom egy olyan értéket képvisel, amely összeköt múltat és jövőt, továbbá erőt és harmóniát sugároz a nézőnek. A sólyom még ma, a 21. században is repülőtereket, ipari és mezőgazdasági létesítményeket véd természetes úton a madárrajok ellen. Őseink lóhátról vadásztak sólyommal, s ezt a tudást ma csak nagyon kevesen őrzik. Aki élőben láthatja, az megtapasztalja, miért is ez a madár a magyarság egyik legősibb nemzeti jelképe.
Résztvevő csapatok: Magyar–Turán Közhasznú Alapítvány íjász csapata – Fót, Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület, Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület, Krekács Zoltán lovas solymász, Turáni Hagyományéltető Egyesület – Ceglédbercel, Fehérholló Öskü és regös csapata.
11.00 Lovas harci és fegyverviselet-bemutató
A harcosok bemutatják a nomád fegyvereket, páncélokat, harcmodort, és felidézik a korabeli csaták küzdelmeit egyéni és csoportos összecsapásokban.
12.00 Gyalogos harci bemutató
14.30 Regös dallamok
15.00 Lovas solymász bemutató és lovas nomád viadal
16.00 Magyar őstörténet a természettudományok tükrében – Bíró András Zsolt antropológus kutató (Magyar Természettudományi Múzeum), a Kurultáj – Magyar Törzsi Gyűlés főszervezője előadása
Helyszín: nagyváradi vár, M-épület
17.30 Lovas harci és fegyverviselet-bemutató
18.30 Gyalogos harci bemutató
19.00 Táltos zenei koncert

június 30., vasárnap

9.30 Regös dallamok
10.00 Lovas solymász bemutató és lovas nomád viadal
11.00 Lovas harci és fegyverviselet-bemutató
12.00 Gyalogos harci bemutató
14.30 Regös dallamok
15.00 Lovas solymász bemutató és lovas nomád viadal
16.00 Lovas harci és fegyverviselet-bemutató
17.00 Gyalogos harci bemutató
18.00 Táltos zenei koncert

A programok szünetében folyamatosan ki lehet próbálni az íjászatot.