Az idén június 24–30. között zajló nagyváradi Szent László Napok és az Össznépi Örömfőzés, avagy a magyar – és nem csak – ízek kóstolója neve immár összeforrt. A gasztronómiában jeleskedők és a kóstoló ínyencek körében egyaránt népszerű rendezvényünk pedig idén jótékonysági jelleget is ölt.

A június 29-én, szombaton 9 órától zajló örömfőzésre idén is vártuk olyan csapatok jelentkezését, akik szívesen megmutatnák kulturális fesztiválunk látogatóinak kedvenc ételüket, térségük hagyományos főztjét. Több mint tíz csapat jelentkezett – a helyi és környékbeli csapatok mellett Magyarországról és Kárpátaljáról is érkeznek vendégek, hogy megmutassák hagyományos főztjeiket.
Azt, hogy pontosan mivel készülnek, maradjon meglepetés. Annyit viszont máris elárulhatunk, hogy minden fogás képviselteti magát a levestől az egytálételen és második fogáson keresztül az édességekig. És malacot is sütünk majd nyárson.

 

 

Az érdeklődő ínyencek pedig ezúttal is megkóstolhatják a csapatok főztjét a Szent László-érmék megváltásával.
Egy étel egy Szent László-érme.

Ha már jótékonyság, akkor az érmék megváltása adományhoz kötött, ami ekként alakul:

1 Szent László-érme 8 lej
2 Szent László-érme 15 lej
3 Szent László-érme 20 lej

Az így befolyó összegeket pedig a Szent László Napok szervezői Kifőzzük a PKE-vel mottóval felajánlják a Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszéke hallgatóinak meghirdetett Vizuális Alkotás és Nevelés ösztöndíjra, amelyet a kiváló teljesítményű diákok kaphatnak meg.

A helyszínen ugyanakkor perselybe is lehet adakozni a Művészeti Tanszék hallgatóinak az ösztöndíjára.

A külső támogatók által felajánlott ösztöndíj célja a hallgatók ösztönzése arra, hogy aktívan részt vegyenek a szak olyan jellegű projektjeiben, amelyek nemcsak az egyetem keretein belüli zónát fedik le, hanem kiterjesztik az egyetemi tevékenységeket egy szélesebb szakmai és társadalmi kontextus irányába.

Ennek jegyében készítettek több videót is az Örömfőzésről / az Örömfőzésre. Ezeket cikkünk végén tekinthetik meg.

Ugyanakkor akárcsak a jó ebédhez, a jó főzéshez is jó, ha zenei aláfestés is társul.
A nagyváradi vár Fejedelmi udvarában a fejedelmi fogások elkészítése alatt 11 órától zenél nekünk a Szent László Napokon immár visszatérő vendégnek számító Hollóének Hungarica, a jó ebédhez pedig a nótát 13 órától debreceni vendégünk, a Bihari Cigányzenekar biztosítja.

Tartsanak velünk!